Cukrzyca

Cukrzyca to choroba metaboliczna. Charakteryzuje się zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi, czyli hiperglikemią, której przyczyną jest niedobór insuliny lub niewrażliwość tkanek na jej działanie. Hormon ten jest odpowiedzialny za regulację metabolizmu glukozy w organizmie, w tym między innymi utrzymywanie stałego poziomu glikemii. Cukrzyca  na tle mikroangiopatii prowadzi do uszkodzenia i niewydolności wielu  narządów – szczególnie oczu, nerek oraz układu nerwowego.

 

Otyłość brzuszna, czyli nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy jamy brzusznej, w przebiegu której obserwuje się wzrost zapotrzebowania organizmu na insulinę, jest jedną z przyczyn epidemii cukrzycy.

 

Diagnostyka cukrzycy opiera się na oznaczeniu stężenia glukozy we krwi żylnej na czczo (8-14 godzin od ostatniego posiłku). Następnie, w określonych przypadkach, wykonuje się doustny test obciążenia glukozą. Terapia polega na wdrożeniu odpowiedniej diety, zastosowaniu doustnej farmakoterapii, a w niektórych przypadkach – terapii insuliną. Ważnym elementem leczenia jest również redukcja masy ciała.