Pfizer Polska podwójnym liderem w ochronie zdrowia

e-mail [email protected]

W tegorocznym konkursie technologicznym Lider 2016 w kategorii „Medycyna i Farmacja” organizowanym przez „Gazetę Bankową”, Kapituła  zdecydowała się na przyznanie tylko jednej nagrody. Za Lidera 2016 została uznana firma Pfizer Polska, która wdrożyła aplikację HTbox, będącą wsparciem dla lekarzy jako kompendium wiedzy na temat nadciśnienia tętniczego (NT).

Aplikacja medyczna HTbox łączy w sobie niezbędną wiedzę z zakresu diagnostyki i leczenia NT, w praktycznym formacie tabel, skal i algorytmów i dostarcza informacji z zakresu NT pomocnych w codziennej praktyce lekarskiej. Stworzona została w wyniku ścisłej współpracy ze środowiskiem medycznym, w oparciu o wytyczne, sugestie i wskazówki płynące od praktykujących lekarzy.  Można powiedzieć, że HTbox to aplikacja stworzona przez lekarzy dla lekarzy.

Z kolei Kapituła konkursu Lider Ochrony Zdrowia przyznała firmie Pfizer Polska tytuł Srebrnego Lidera Ochrony Zdrowia 2017 w kategorii Innowacyjne Pomysły za portal edukacyjny Akademia Dobrego Farmaceuty. Nagroda została wręczona na uroczystej Gali podczas  22. Międzynarodowego Kongresu OSOZ „Innowacyjna Ochrona Zdrowia” w Katowicach.

Akademia Dobrego Farmaceuty to innowacyjny portal edukacyjny, oparty o najnowsze technologie komunikacji cyfrowej, zawierający szereg materiałów edukacyjnych oraz informacyjnych przydatnych w codziennej pracy farmaceutów i techników farmacji. Dzięki współpracy z Okręgową Izbą Aptekarską w Białymstoku za większość ukończonych szkoleń farmaceuci otrzymują punkty edukacyjne, niezbędne do utrzymania prawa wykonywania zawodu. Integralną częścią projektu jest uruchomiony w grudniu 2016 r. portal www.dobryfarmaceuta.pl Przeniesienie naszych działań do Internetu pozwala nam na dotarcie do klientów, których nie odwiedzają bezpośrednio przedstawiciele i kierowanie do nich naszej komunikacji.

Obie nagrody są dla całego zespołu firmy Pfizer w Polsce  bardzo cenne, ponieważ utwierdzają nas w przekonaniu, że dzięki współpracy, zaufaniu i wzajemnemu zrozumieniu, można stworzyć nową jakość i przyczyniać się do ciągłej poprawy standardów opieki nad chorymi.  Nagród tych nie byłoby bez naszych partnerów biznesowych i współpracowników: środowiska farmaceutów, lekarzy i pacjentów. Dzięki temu, że na co dzień staramy się lepiej zrozumieć ich potrzeby, grupa entuzjastów i pionierów w Pfizer Polska może tworzyć kolejne innowacyjne rozwiązania i narzędzia. To również inspiracja do dalszego działania. Jesteśmy przekonani, że dzięki mądrej i odpowiedzialnej współpracy lekarzy, farmaceutów, menadżerów zarządzających ochroną zdrowia oraz przemysłu farmaceutycznego, będziemy coraz lepiej spełniać wzajemne oczekiwania, a przede wszystkim nieustannie dążyć do poprawy zdrowia i jakości życia wszystkich pacjentów w Polsce.

Dziękujemy i gratulujemy wszystkim pozostałym laureatom.