Pfizer oraz BioNTech pracują nad rozwojem potencjalnej szczepionki na COVID-19

e-mail [email protected]

Firmy będą wspólnie rozwijać opartą o mRNA potencjalną szczepionkę BNT162 stworzoną przez BioNTech, mającą zapobiegać infekcji COVID-19.

Współpraca ma na celu przyśpieszenie globalnego rozwoju BNT162, wykorzystując doświadczenie i zasoby obu przedsiębiorstw.

Bazuje ona na podpisanym w 2018 porozumieniu mającym na celu wspólne utworzenie opartej o mRNA szczepionki na grypę sezonową.

Pfizer Inc. (NYSE: PFE, „Pfizer”) oaz BioNTech SE (Nasdaq: BNTX, „BioNTech”) ogłosiły podpisanie listu intencyjnego dotyczącego wspólnego rozwoju i dystrybucji (poza Chinami) potencjalnej szczepionki na koronawirusa opartej o mRNA, mającej na celu zapobieganie infekcji COVID-19. Firmy podpisały Umowę o współpracy i przekazaniu materiału, umożliwiającą im natychmiastowe rozpoczęcie wspólnych działań.

Współpraca ta ma na celu przyśpieszenie potencjalnie pierwszej w swojej klasie szczepionki mRNA COVID-19 BioNTech, BNT162, której testy kliniczne mają rozpocząć się przed końcem kwietnia 2020. Szybki postęp pracy nad szczepionką opiera się o wcześniejszą współpracę nad badaniami i rozwojem pomiędzy Pfizer i BioNTechm nawiązaną w 2018 roku w celu stworzenia opartej o mRNA szczepionki przeciwko grypie sezonowej.

– Jesteśmy dumni z tego, że dzięki udanej współpracy z BioNTech nasze firmy miały możliwość zmobilizowania swoich zasobów z nadzwyczajną szybkością, w czasie, gdy wszyscy stanęliśmy przed tym ogólnoświatowym wyzwaniem – powiedział Mikael Dolsten, dyrektor ds. naukowych  i  prezes   działu   Międzynarodowych   Badań   i   Rozwoju   oraz   Medycyny w Pfizer. – Uważamy, że przez połączenie możliwości handlowych, rozwoju i współpracy z organami regulacyjnymi Pfizer z wiedzą i technologią szczepionek mRNA jednego z liderów w branży, firmy BioNTech, potwierdzamy nasze zaangażowanie w zrobienie wszystkiego, co jest w naszej mocy, aby zwalczyć tą eskalującą pandemię tak szybko, jak to tylko możliwe.

Jest   to   globalna   pandemia,   wymagająca   globalnego   działania.   Dzięki   połączeniu   sił z Pfizer wierzymy, że jesteśmy w stanie przyśpieszyć nasze wysiłki mające na celu dostarczenie szczepionki na COVID-19 potrzebującym jej ludziom z całego świata – powiedział Ugur Sahin, współzałożyciel i prezes firmy BioNTech.

Obie firmy zakładają wykorzystanie wielu ze swoich zakładów badań i rozwoju, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i w Niemczech w celu prowadzenia działań zidentyfikowanych w umowie o współpracy.

Firmy rozpoczną współpracę od razu. Szczegóły  umowy,  w tym warunki finansowe oraz wszystkie działania związane z rozwojem, produkcją i potencjalną komercjalizacją szczepionki zostaną sfinalizowane w ciągu najbliższych kilku tygodni.

W dniu 13 marca 2020 firma Pfizer przedstawiła także 5-punktowy plan, w którym apeluje do przemysłu biofarmaceutycznego o przyłączenie się do firmy w celu podjęcia niespotykanej dotychczas współpracy na rzecz zwalczania choroby COVID-19.