Pfizer i Biontech dostarczą Unii Europejskiej 200 milionów dodatkowych dawek szczepionki COMIRNATY®

04 03 2021

• Nowa umowa zwiększa do 500 mln łączną liczbę dawek, które mają zostać dostarczone Unii Europejskiej. Dostawy mają zostać zrealizowane do końca 2021 roku.
  • Komisja Europejska ma możliwość zamówienia dodatkowych 100 mln dawek.

NOWY JORK I MOGUNCJA, NIEMCY, 17 lutego 2021 roku – Firmy Pfizer Inc. (NYSE: PFE) i BioNTech SE (Nasdaq: BNTX) ogłosiły dzisiaj podpisanie umowy z Komisją Europejską (KE) na dostawę dodatkowych 200 mln dawek COMIRNATY®, szczepionki przeciw COVID-19, do 27 państw członkowskich Unii Europejskiej (UE). Komisja Europejska ma możliwość zamówienia dodatkowych 100 mln dawek.

Nowa umowa zwiększa liczbę dotychczas zamówionych przez UE na 2021 rok 300 mln dawek w ramach pierwszej umowy na dostawy podpisanej w zeszłym roku. Dodatkowe 200 mln dawek ma zostać dostarczone w 2021 roku, z czego według szacunków 75 mln w drugim kwartale.

Łączna liczba dawek, które mają zostać dostarczone państwom członkowskim UE do końca 2021 roku to obecnie 500 mln, z możliwością zwiększenia do 600 mln, co przewidują postanowienia nowej umowy.

„Zdajemy sobie sprawę, że musimy jak najszybciej zaszczepić jeszcze więcej osób, aby pomóc pokonać tego wirusa i opanować globalną pandemię. Niestrudzenie działamy, aby usprawnić prowadzenie programów szczepień w Europie i na świecie, między innymi zwiększając nasze moce produkcyjne” – powiedział Albert Bourla, prezes i dyrektor generalny firmy Pfizer. „Dzięki nowej umowie z Komisją Europejską przewidujemy, że dostarczymy liczbę dawek wystarczającą do zaszczepienia co najmniej 250 mln Europejczyków do końca roku”.

„Szeroki dostęp do dobrze tolerowanych i wykazujących wysoką skuteczność szczepionek jest niezbędny, aby udało się powstrzymać pandemię. Podjęliśmy dodatkowe działania, aby zwiększyć nasze moce produkcyjne do dwóch miliardów dawek w 2021 roku” – powiedział dr Ugur Sahin, prezes i współzałożyciel BioNTech. „Rozpoczniemy produkcję w naszym zakładzie w Marburgu w tym miesiącu i rozszerzymy naszą sieć produkcyjną o kolejnych partnerów. We współpracy z rządami, organizacjami Pfizer i BioNTech dostarczą Unii Europejskiej 200 milionów dodatkowych dawek szczepionki COMIRNATY® i partnerami na wszystkich szczeblach nieustannie analizujemy, w jaki sposób możemy w przyszłości w jeszcze większym stopniu zaspokoić popyt na nasze szczepionki”.

O szczepionce Pfizer-BioNTech przeciw COVID-19

Szczepionka COMIRNATY® jest wytwarzana w zakładach BioNTech i Pfizer w Europie. COMIRNATY® będzie w dalszym ciągu kierowana w państwach członkowskich UE w pierwszej kolejności do populacji określonych w wytycznych organów unijnych i krajowych. Pfizer i BioNTech zamierzają wyprodukować łącznie około dwóch miliardów dawek na całym świecie do końca 2021 roku, w czym pomoże nieustanne udoskonalanie procesów, rozbudowa istniejących obiektów, nawiązanie współpracy z nowymi dostawcami i producentami kontraktowymi oraz zmiana charakterystyki produktu leczniczego tak, aby uwzględniała sześć dawek.

Szczepionka oparta na zastrzeżonej technologii mRNA firmy BioNTech została opracowana zarówno przez BioNTech, jak i Pfizer. BioNTech otrzymał pozwolenie na dopuszczenie do obrotu w UE. A także dopuszczenie do stosowania w sytuacji wyjątkowej (lub inną równoważną zgodę) w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Kanadzie i innych krajach - co poprzedza planowane złożenie wniosku o pozwolenie na dopuszczenie do obrotu na tych rynkach.

Szczepionka Pfizer-BioNTech przeciw COVID-19 nie została zarejestrowana ani nie uzyskała pozwolenia na dopuszczenie do obrotu od amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), ale agencja dopuściła jej stosowanie w sytuacji wyjątkowej (EUA) do czynnego uodparniania osób w wieku 16 lat i starszych, w celu zapobiegania występowaniu choroby COVID-19 wywoływanej przez wirusa SARS-CoV-2. Szczepionka może być stosowana w sytuacji wyjątkowej wyłącznie przez okres obowiązywania deklaracji stwierdzającej utrzymywanie się okoliczności uzasadniających stosowanie jej w takim trybie, zgodnie z sekcją 564(b)(1) amerykańskiej Federalnej ustawy o żywności, lekach i kosmetykach, do momentu wycofania deklaracji lub wycofania zgody na stosowanie szczepionki. Proszę zapoznać się z broszurą informacyjną dotyczącą dopuszczenia do stosowania w sytuacji wyjątkowej (EUA) dla podmiotów medycznych wykonujących szczepienia oraz pełną wersją charakterystyki produktu leczniczego stosowanego w sytuacji wyjątkowej (EUA), które są dostępne na stronie www.cvdvaccine.com.