MedHack czyli pierwszy medyczny hackathon organizowany we współpracy z firmą Pfizer

W dniach 19-21 maja 2018 r. w Makerspace@UW odbył się MedHack, czyli pierwszy hackathon medyczny organizowany przez Inkubator Uniwersytetu Warszawskiego. Głównym partnerem tego innowacyjnego przedsięwzięcia została firma Pfizer Polska. To kolejna odsłona partnerskiej współpracy z Uniwersytetem Warszawskim. „Jesteśmy jedną z czołowych innowacyjnych firm biofarmaceutycznych na świecie. To zobowiązuje. Poszukujemy obiecujących partnerstw, które przyczyniają się do wprowadzenia nowatorskich rozwiązań i cieszymy się, że możemy być częścią tak ciekawego przedsięwzięcia jak MedHack”, podkreślił Nandor Csonka, Dyrektor Działu Onkologii, Pfizer Polska. Uczestnicy wydarzenia starali się wypracować rozwiązania wspierające pacjentów z chorobami onkologicznymi i kardiologicznymi.

Czym jest Hackathon?

Hackathon czy inaczej sprint programistyczny to turniej dla programistów, którego celem jest stworzenie, w określonym czasie, aplikacji mobilnych, rozwiązań informatycznych oraz serwisów internetowych, odpowiadających na zdefiniowane problemy.
Podczas weekendowego MedHacku studenci dwóch uczelni: Uniwersytetu Warszawskiego oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w ciągu 48 godzin podęli próbę stworzenia rozwiązań, poprawiających jakość życia pacjentów z chorobami onkologicznymi i kardiologicznymi.

Dlaczego właśnie te obszary?

Mimo ciągłych postępów w rozwoju medycyny, prawie połowę wszystkich zgonów w Polsce powodują choroby kardiologiczne, a nowotwory są drugą najczęstszą przyczyną śmierci Polaków.* MedHack stworzył kreatywną przestrzeń dla programistów dwóch polskich uczelni i przyczyniając się do wypracowania rozwiązań poprawiających komfort życia pacjentów zmagającymi się z chorobami w dwóch obszarach terapeutycznych.

Jak przebiegał Hackathon?

Studenci, połączeni w interdyscyplinarne zespoły, podczas wielogodzinnych sesji, pracowali nad rozwiązaniami programistycznymi na zadane tematy. Uczestników wspaniali eksperci z ośrodków akademickich oraz mentorzy z firmy Pfizer Polska: Nandor Csonka, Joanna Gancarz-Gorzycka, Łukasz Hak, Katarzyna Kodziszewska, Damian Rus, Jarosław Samborski, Justyna Serba.

Turniej dał uczestnikom szansę na nie tylko skonfrontowania swoich pomysłów z innymi, a także wymienienia swoich doświadczeń z ekspertami wielu dziedzin. Dodatkowo specjalnie dla programistów medycznego turnieju Łukasz Hak, Starszy Kierownik ds. Medycznych, Dział Onkologii, Pfizer Polska, przygotował prelekcję na temat istotności połączenia rozwoju leków z rozwojem nowoczesnych technologii, zaznaczając, że najważniejszy jest pacjent, którego potrzebom te rozwiązania moją służyć.

Finałem MedHacka była niedzielna prezentacja przygotowanych rozwiązań przed jury, które wybrało i nagrodziło najlepszych. Zwyciężyły dwa projekty, jeden odpowiadający na potrzeby pacjentów z chorobami serca: zapewniający komunikację lekarz-pacjent i prezentujący wiedzę na temat choroby skierowaną dla pacjentów. Drugi projekt skupił się na istotności prewencji i badań diagnostycznych u zdrowych osób pozwalając na szybkie i spersonalizowane umawianie wizyt diagnostycznych.

„Firma Pfizer specjalizuje się w opiece nad pacjentami z chorobami onkologicznymi i kardiologicznymi. Niewątpliwie MedHack to prekursorska inicjatywa łącząca świat medycyny i IT. Jesteśmy dumni, że jako Pfizer zostaliśmy głównym partnerem tego wydarzenia” - podsumował Michał Kurzelewski, Dyrektor ds. medycznych i naukowych, Dział Rozwoju Leków, Dział Naukowy i Kliniczny, Pfizer Polska.

___________
*za GUS https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/statystyka-przyczyn-zgonow/ Dostęp: 20 05 2018