Firma Pfizer po raz kolejny doceniona przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne

e-mail [email protected]

Firma Pfizer wkłada wiele wysiłków w szerzenie edukacji środowisk medycznych. Zostało one docenione  przez środowisko kardiologiczne: podczas XXI Międzynarodowego Kongresu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego (PTK), który odbył się 21-23 września 2017 r. w Katowicach, firma Pfizer otrzymała specjalne wyróżnienie za wspieranie inicjatyw edukacyjnych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego za rok 2016 . Dodatkowo otrzymała też nagrodę Klubu Młodych Kardiologów PTK („Klubu 30”) w uznaniu zasług dla polskiej kardiologii. Podejmowane dotychczas, wspólnie z PTK, inicjatywy edukacyjne pozwoliły na znaczne podniesienie świadomości zarówno środowiska lekarskiego, jak i pacjentów w zakresie udostępniania najnowszych i najskuteczniejszych terapii, zmniejszających ryzyko zachorowania i śmiertelności z powodu  chorób  serca i naczyń.

Tegoroczny Kongres był okazją, aby podzielić się doświadczeniami i innowacyjnymi odkryciami w kardiologii z kilkoma tysiącami lekarzy – głównie kardiologami i internistami. Program naukowy wydarzenia był niezwykle bogaty – uczestnicy mieli okazję zapoznać się z między innymi z najnowszymi doniesieniami z ESC 2017 (European Society of Cardiology) w Barcelonie. Jednym z kongresowych „hitów” była sesja satelitarna Pfizer, dotycząca nowoczesnej terapii przeciwkrzepliwej w niezastawkowym migotaniu przedsionków. Gościem specjalnym na sesji Pfizer był prof. Gregory Lip, światowej sławy autorytet w terapii przeciwkrzepliwej a wśród wykładowców i ekspertów dyskutujących podczas sesji, pojawili się czołowi polscy kardiolodzy: prof. Janina Stępińska, prof. Anetta Undas, prof. Andrzej Budaj, prof. Zbigniew Kalarus.

Już po Kongresie, w niedzielę, 24 września 2017 r. w Katowicach odbywały się obchody Światowych Dni Serca – impreza plenerowa skierowana do osób zainteresowanych profilaktyką chorób sercowo-naczyniowych.  Wydarzenie organizowane jest przez PTK i co roku gromadzi około 1 500 – 2 000 uczestników. Goście pikniku,  w ramach badań profilaktycznych i konsultacji lekarskich,  przeprowadzanych przez kardiologów, mieli możliwość między innymi zmierzyć BMI, ciśnienie, poziom cholesterolu, wykonać EKG i skonsultować wyniki z lekarzem. Mobilizuje to ludzi do podjęcia leczenia, zmiany stylu życia, a tym samym zwiększenia szansy na ich dłuższe i lepszej jakości życie.