Dorota Hryniewicka – Firlej - Inwestycja w zdrowie to inwestycja w rozwój kraju

Rozmowa z Dorotą Hryniewiecką-Firlej, Prezes Zarządu Pfizer Polska, przeprowadzona przez redakcję Polish Market

FIRMA PFIZER W TYM ROKU OBCHODZI JUBILEUSZ 60-LECIA DZIAŁALNOŚCI W
POLSCE. TO NIEZWYKŁE OSIĄGNIĘCIE. JAK OCENIAJĄ PAŃSTWO BILANS TYCH 60 LAT?

DHF: 60 lat istnienia na polskim rynku to dla nas ogromny powód do dumy. Patrząc na naszą działalność i efekty pracy z perspektywy tylu lat i tak wielu zmian, możemy śmiało powiedzieć, że udało nam się dokonać wiele. Jednak nasz sukces to nie liczba zdobytych nagród, wyróżnień czy pozycja lidera na rynku. Nasz sukces mierzymy przede wszystkim liczbą uratowanych ludzkich istnień i lepszą jakością ich życia. Przez lata, każdego dnia, dążyliśmy do tego, by zapewnić polskim pacjentom dostępność do największych zdobyczy współczesnej medycyny.

Dziś, po 60 latach istnienia na polskim rynku, możemy pochwalić się rejestracją ponad 120 produktów medycznych. Jesteśmy obecni w najważniejszych i najbardziej znaczących dla zdrowia publicznego obszarach terapeutycznych z lekami innowacyjnymi, w tym spersonalizowaną terapią w onkologii, rozwiązaniami dla chorób przewlekłych, zapalnych o podłożu autoimmunologicznym, chorób rzadkich, a także antybiotykoterapią. Dbamy też o profilaktykę polskich pacjentów, mając fantastyczne portfolio szczepionkowe. Tak szerokie doświadczenie pozwoliło nam zbudować silną pozycję na rynku.

Jednak to co jest teraz, zależy od tego kim byliśmy wczoraj. Naszą pozycję budowaliśmy od podstaw – to niesamowite, ale Pfizer działalność w Polsce rozpoczynał od jednoosobowego przedstawicielstwa. Wówczas głównym filarem naszej pracy była działalność informacyjna, skierowana do szpitali i lekarzy oraz dostarczanie pacjentom przełomowych w tamtych czasach leków – antybiotyków.

Kolejne lata przynosiły rozwój, krok po kroku rośliśmy w siłę, kolejne fuzje umacniały naszą pozycję na rynku, innowacyjne badania, a dzięki nim nowe odkrycia, zwłaszcza w dziedzinie antybiotyków szczepionek czy rozwiązań ratujących ludzkie życie, sprawiały, że mogliśmy dostarczać pacjentom coraz więcej przełomowych terapii. Wszystko to efekt naszej ciężkiej pracy, a raczej pracy naszego zespołu, ponieważ Pfizer to ludzie. Dziś firmę tworzy ponad 450 pracowników, specjalistów, ekspertów, odpowiedzialnych za badania i rozwój, produkcję, edukację, promocję, ale także bezpieczeństwo farmakoterapii. Firmę tworzy silny zespół, który daje z siebie wszystko, gdyż wie, że nasz wysiłek to realna szansa na lepszą jakość ludzkiego życia.

Pełna treść artykułu dostępna poniżej w formacje pdf.

Dorota Hryniewicka–Firlej-Wywiad-Executive-Club.pdf