Brave Camp: letnia szkoła Inkubatora Uniwersytetu Warszawskiego

e-mail [email protected]

Przez tydzień od 8 do 14 lipca 2018 r. nad Zalewem Zegrzyńskim pod Warszawą odbywał się BraveCamp - letni obóz szkoleniowo-integracyjny, podczas którego uczestnicy mieli okazję dopracowywać i kształtować swój projekt pod okiem ekspertów z dziedzin m.in. marketingu, sprzedaży, zarządzania projektami, design thinkingu i autoprezentacji.

Wyjazd dedykowany był studentom, doktorantom oraz pracownikom Uniwersytetu Warszawskiego i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także absolwentom obu uczelni - do 2 lat od uzyskania dyplomu. Firma Pfizer była partnerem tego wydarzenia, co wpisuje się w długofalową współpracę z obydwiema uczelniami.

W tej edycji, spośród kilkudziesięciu zgłoszeń, w procesie rekrutacji wyłoniono dwadzieścioro dwoje uczestników, których Inkubator UW zaprosił do ośrodka szkoleniowego nad Zegrzem. Kryteriami oceny były m.in. nowatorstwo zgłaszanego pomysłu, jego wykonalność, odpowiedź na potrzeby rynkowe lub społeczne oraz pomysł na wydatkowanie grantu. Wystąpienia i projekty uczestników oceniało jury w składzie: dr hab. Joanna Gotlib – Prodziekan ds. Oddziału Zdrowia Publicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu WUM, dr hab. med. Anna Wójcicka - Prezes Warsaw Genomics, dr Agnieszka Pugacewicz - koordynator programu Entrepreneurship & Academia DELab UW, dr hab. Krzysztof Turzyński - Prodziekan ds. studenckich Wydziału Fizyki UW, Krzysztof Gulda, członek zarządu UWRC spółki celowej Uniwersytetu Warszawskiego, a także dr Łukasz Hak, Starszy Kierownik ds. Medycznych, Dział Onkologii, Pfizer Polska.

Zwieńczeniem cyklu szkoleń była profesjonalna prezentacja  pomysłów, spośród których jury wybierało najlepszy. Laureatką głównej nagrody została Dorota Jankowska z Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki UW, nagrodzona za projekt aplikacji pomagającej osobom niesłyszącym być w kontakcie ze służbami ratowniczymi.

- Nie ukrywam, że na samym początku najbardziej zainteresowała mnie główna nagroda, dzięki której dostałabym szansę na pierwszy poważny krok w rozwoju mojego projektu. Na samym wyjeździe moje podejście zmieniło się diametralnie. Okazało się, że główną nagrodą BraveCamp nie są wcale pieniądze, a genialni mentorzy, przemyślane i wciągające warsztaty, oraz przemili i motywujący współuczestnicy. Dzięki niezwykle oddanym swojej pracy organizatorom, każdy uczestnik mógł beztrosko oddać się tworzeniu kilogramów notatek i długim godzinom owocnych dyskusji. Wysiłek ten pozwolił okiełznać mój pomysł oraz przygotować się na wszelkie ewentualności, zarówno te najgorsze, jak i najlepsze. Posiadając te doświadczenia, czuję, że uda mi się doprowadzić ten pomysł do końca. Jako laureatka tej edycji BraveCamp mam poczucie bycia wyróżnioną w sposób szczególny, co traktuję jak dodatkową motywację oraz pewne zobowiązanie, które z dumą i zapałem wypełnię. Pieniądze z nagrody planuję przeznaczyć na badania oraz przygotowanie prototypu interfejsu najpełniej odpowiadającego potrzebom osób niesłyszących. Z całego serca dziękuję organizatorom, prowadzącym i współuczestnikom, oraz mocno trzymam kciuki, abyście w przyszłych latach nie zwalniali tempa! – tak swój udział w projekcie oraz wygraną komentuje tegoroczna laureatka BraveCamp.

Można jednak śmiało powiedzieć, że BraveCamp nie ma jednego zwycięzcy. Każdy, kto miał szansę wziąć udział w tym przedsięwzięciu, zyskał wiele nowych umiejętności, które mogą przełożyć się na dalsze sukcesy w życiu zawodowym, biznesowym i prywatnym.